Mitybos režimas

Mitybos režimas – tai valgymas tam tikru laiku. Maitinantis kasdien tuo pačiu laiku, gausiau išsiskiria virškinimo sultys, atsiranda apetitas, o pavalgius – maistas geriau suvirškinamas.

Pagrindinai maisto daviniai, tai pusryčiai, pietūs ir vakarienė. Maitinimosi laiko tarpai gali būti įvairūs, tačiau PSO rekomenduoja, kad tarpai būtų 5-6 valandos. Atsikėlus, pusryčiauti rekomenduojama vienos valandos bėgyje. Vakarieniauti rekomenduojama ne vėliau, kaip dvi valandos  iki miego.

Papildomi maisto davinai (užkandžiai) tai priešpiečiai, pavakariai ir naktipiečiai. Priešpiečiai, bei pavakariai rekomenduojama įterpti tarp pagrindinių maisto davinių. Šie maisto daviniai valgomi praėjus 2,5-3 val. po pagrindinio maisto davinio. Naktipiečiai rekomenduojami ne vėliau kaip viena valanda iki naktinio miego.

Maistinių kalorijų pasiskirstymas paroje – tai reikalingo bendro energetinio balanso (kalorijų) procentinė dalis. Maistinių kalorijų pasiskirstymas paroje priklauso nuo mitybos režimo, t.y. kiek kartų per parą valgoma. Kalorijų pasiskirstymas paroje rekomenduojamas:
1.    Pusryčiai 20-25  %
2.    Pietūs 35-45 %
3.    Vakarienė 25-30%
4.    Priešpiečiai, pavakariai, naktipiečiai 10-15 %

Informaciją pateikė Sandra Bardauskienė.

Parašykite komentarą