Maitinimo ypatumai (II)

Tradiciškai manoma, kad maitinimo pagrindiniai elementai yra angliavandeniai, riebalai ir baltymai. Sportuojant yra išnaudojama energija. Paprastai atliekant fizinius pratimus ji iš individo pareikalauja 25 – 30 % iki 75 % visos paros išnaudojamos energijos (Westerterp, Saris,1996m.). Žmogus skirtingai nuo kitų gyvūnų, gali energijos balanso ir neišnaudoti – perteklių sukaupti organizme, energijos nepriteklių – naudoti iš rezervų. žmogus negaudamas energijos – nevalgydamas gali išgyventi daugiau nei trisdešimt dienų. Tačiau sportuojant būtina išlaikyti energijos išeikvojimo ir jos papildymo balansą. Netinkamas sportininkų maitinimas gali sukelti ir ligas. Tose sporto šakose, kuriose kūno masė turi reikšmingą įtaką (meninė ir sportinė gimnastika, kultūrizmas ir t.t.) sportiniams rezultatams ir dažniausiai dėl nepakankamo supratimo bei nesubalansuoto energijos išnaudojimo ir jos papildymo, sportininkai serga dėl maitinimo atsiradusiomis ligomis (bulimija – per didelis noras valgyti). Štai kodėl labai svarbu, kad kūno masė būtų mažinamas iš lėto per ilgą laiką. Kitu atveju – gali sumažėti ne tik riebalų, bet ir raumenų masė. Tai dažniausiai blogina sportininkų pasirengtumą. Patartina per savaitę kūno masę mažinti 500 – 1000 gramų, kartu mažinant ir energijos papildymą 2 – 4 MJ. Prof. habil. dr. Antanas Skarbalius, Lietuvos kūno kultūros akademija. Tęsinys eigoje.

Parašykite komentarą