Maisto suderinamumas

Maistas – tai organizmo statybinė medžiaga, nuo kurios kokybės priklauso žmogaus sveikata, imunitetas, atsparumas negalavimams, taip pat ir išvaizda. Maisto suderinamumas – tai koncentruotų maistinių medžiagų (baltymų, angliavandenių ir riebalų) deriniai. Pagrindinis maisto derinimo principas –  nemaišyti baltymų ir krakmolo (sudėtiniai angliavandeniai). Sudėtiniai angliavandeniai sudaryti iš daugelio gliukozės molekulių, sujungtų į ilgą grandinę.

Pagrindinės maisto derinimo taisyklės:

1.    Valgyti baltyminius ir krakmolingus produktus atskirai.
2.    Valgyti įvairius baltyminius produktus (mėsa, kiaušinius, žuvį bei sūrį) atskirai.
3.    Valgyti riebalinius ir baltyminius produktus atskirai.
4.    Valgyti pieno produktus atskirai.
5.    Valgyti vaisius atskirai.

Krakmolingiems produktams priklauso grūdai, kruopos, miltai, makaronai, duona, bandelės, pyragai, bulvės.
Baltyminiams produktams priklauso mėsa, žuvis, kiaušiniai, sūris, varškė, riešutai, žirniai, pupelės, pupos.
Riebalai – tai sviestas, taukai, lajus, aliejus, margarinas.
Vienu metu vartojant baltymus ir angliavandenius (krakmolingi produktai), išsiskiria ir šarminis, ir rūgštinis sekretas. Dėl šios priežasties maistas pilnai neperdirbamas ir kaupiasi storojoje žarnoje. Taip pat vienu metu suvalgyti skirtingi produktai skrandyje išbūna iki 8 val., o žarnyne – net iki 30 val. Organizmas nepajėgia nei suvirškinti, nei pasisavinti tokių sudėtingų derinių. Paruošė Sandra Bardauskienė.

Parašykite komentarą