Maisto kokybė

Maistas – kiekviena medžiaga ar produktas, apdorotas, pusiau apdorotas, ar žaliava (neapdorotas produktas), skirti žmogaus mitybai. Maistui taip pat priskiriamas geriamasis vanduo, alkoholiniai gėrimai, kramtomoji guma ir kitos medžiagos bei produktai, skirti žmogui praryti, kramtyti ar vartoti, išskyrus vaistus ir kitus medicinos gaminius, narkotines bei psichotropines medžiagas, tabako gaminius. Maisto kokybė labai priklauso nuo žaliavos laikymo sąlygų ir paruošimo procesų. Maisto kokybė – maisto savybių visuma, leidžianti tenkinti išreikštus (deklaruojamus) ir numanomus vartotojų poreikius.
Specialios mitybos maistas – maistas, kuris dėl savo ypatingos sudėties ar tvarkymo skiriasi nuo įprastinio maisto, skiriamas dėl ypatingos fizinės ar fiziologinės būklės kylantiems mitybos poreikiams tenkinti ir atitinka deklaruojamą specialią paskirtį. Jis ženklinamas bei teikiamas į rinką tokiu būdu, iš kurio matyti, kokiai vartotojų grupei jis skirtas.
Žmogaus organizmui maistas reikalingas suteikti energiją ir reikalingas medžiagas naujų audinių sintezei. Maisto ruošimo būdų yra daug ir įvairių. Turi būti pasirinktas toks būdas, kuris maksimaliai išsaugotų produktuose esančias naudingąsias medžiagas. Būtina, kad maisto produktuose po apdorojimo išliktų kuo daugiau nesuskaidytų ir natūralių angliavandenių, aminorūgščių, vitaminų bei mineralinių medžiagų. Paruošė Sandra Bardauskienė

Parašykite komentarą